joi, 25 martie 2010

,,Apă curată pentru o viaţă sănătoasă''-Activitatea Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 2 Piatra Neamţ

“Apă curată pentru o viaţă sănătoasă”
Aceasta a fost deviza sub care s-au desfăşurat, în acest an, acţiunile de sărbătorire a Zilei Mondiale a Apei. Ca în fiecare an, elevii şcolii noastre (din clasele aVI-a şi a VII-a) au răspuns invitaţiei Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ în dorinţa de a afla lucruri interesante legate de resursele de apă de pe Terra, dar mai ales din judeţul Neamţ. Mai mult, în acest an copiii au dorit să intre în laboratoarele instituţiei, pentru a vedea, concret, cum se realizează analizele de calitate a apei.
În prima parte a întâlnirii, d-l director al unităţii, Păvăleanu Ion,le-a explicat copiilor cu ce se ocupă Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ, care administreză 2302 km de cursuri de apă. Conform principiului că este mult mai ieftin să protejezi resursele de apă decât să le aduci la o calitate corespunzătoare după ce au fost poluate deja, obiectivul principal al celor de la S.G.A., dar şi al utilizatorilor apei, este îmbunătăţirea calităţii apelor ce ajung în staţiile de epurare. Acest aspect a fost în mare parte realizat prin lucrările de investiţii realizate. La acest punct, copiii au fost curioşi să afle cum funcţionează o staţie de epurare, care ar fi urmările unor eventuale defecţiuni, care sunt penalităţile ce se aplică unităţilor industriale, dar şi persoanelor fizice care nu respectă legile privind poluarea apelor.
Despre problemele apei pe Terra, despre situaţiile în care apa, fie e prea puţină, fie e prea poluată, am aflat din filmele prezentate de organizatori. Mai mult, li s-au amintit copiilor câteva reguli simple prin care ar putea contribui la menţinerea calităţii apei pentru noi, cei de azi, dar şi pentru “cei de mâine”…
În laboratorul biologic, cât şi în cel de analize fizico-chimice, elevii au observat cum se analizează calitatea apei pentru diverşi indicatori. Am avut la dispoziţie probe de apă dintr-o fântână de la marginea oraşului, probe din râul Cuiejdi, prelevate de copii, dar şi apă de la robinet. Au fost analizate pH-ul apei, turbiditatea, oxigenul dizolvat, dar şi duritatea apei şi concentraţia de calciu. La sfârşit, datele obţinute au fost trecute într-un tabel. Elevii au observat că apa din toate cele trei surse este de calitate, iar apa din fântână şi de la robinet întruneşte condiţiile de potabilitate cerute de norme.
Toţi elevii au primit diplome de participare, iar cei mai activi şi mai interesaţi dintre ei au primit cărţi sau şepcuţe cu sigla “Apelor Române”.

Profesor, Glodeanu-Carata Nicoleta, Şcoala cu clasele I-VIII, Nr.2, Piatra Neamţ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Myspace Falling Objects @ JellyMuffin.com Myspace Layouts